Thursday, January 20, 2011

Puding Karamel/Puding Gula Hangus

Halluu... Da lama tak update blog nie.. Berhabuk da.. Fuhh fuhh fuhhh.... Al maklumlah busy sikit sekarang nie.. Hari nie da alang-alang cuti timbul la mood memasak aku.. Hahaha... Mak masak puding karamel nyahhh... Senang ja nak masak benda alah nie.. Bdk darjah 5 pon tau.. Hmm bg yg tak tau tu sini mak nk kongsikan resipi mak.. Ekeke...

Bahan-bahannya:                          Peralatan yang perlu:

7 biji telur ayam                              loyang
3/4 tin susu pekat manis                  blender
4 sudu besar gula pasir                    periuk kukus
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil garam
1 cawan air
4-5 titik essence vanilla

Cara nak buat:

1.  Letakkan gula pasir dalam loyang. Panaskan guna api sederhana kecil sehingga gula cair dan berwarna kekuning-kuningan. Stop api. Biarkan sejuk (gula tu akan jd keras).

2.  Blend suma bahan lain sekali ( telur, garam, susu, tepung kastard, air, essence vanilla). Tapi jgn lama sgt blend tuh.. Sat ja suda.. Nnt kembang plak.. Kalau korg rajin nk timbuk pon boleh jugak.. 

3.  Tuangla bahan-bahan yg diblend td dalam loyang yg mengandungi gula yg da keras tu.. Kalau boleh tapis la dl.. Manala tau ada bendasing ka apa ka dlm tu..

4.  Masukkanla loyang dalam periuk pengukus.. Tapi make sure air dalam tu da betul-betul mendidih (api sederhana). Kukusla lebey kurang 30 minit..

Tadaaaaa.... Da siap.. Senangkn? Pastu bolehla nk telangkup dlm piring.. Da sejuk nnt masukkan dalam peti sejuk.. Hidang time sejuk br mengancam! =) Kalau korg nk lebey manis letakla terus 1 tin susu tuh.. Ish xpyhla sekali ngan tin tu.. Essence vanilla tu juz nk ilangkan hanyir telur.. Tak nak letak pon takpa.. Garam tu plak bknnya nk bg masin.. Cuma nk bg rs 'lemak' jerk.. Korg nk letak pon boleh tak mau pon takpa.. Tapi aku suggest letakla.. Okla.. Cukupla resipi nie dl.. Cuba jgn tak cuba!!! =) 


p/s: gambar nnt aku upload yerk.. :)

1 comment: