Wednesday, January 26, 2011

Teknik Memasak Mi Segera/Megi Dengan Betul

Aisshhhh... Nak masak megi pon nak ajar ke cik fifi oiii... Bagila resepi yang mengancam sikit ye tak... =) Hmm masak megi nie memangla perkara yang mudah.. Kacang jerk bak kata org kn.. Tapi kat sini aku nak kongsila ilmu yang aku dapat sebagai student kimia nie.. Yang kita tau megi ataupon mi segera nie sebenarnya tak berapa nak elok untuk kesihatan.. Tapi bebudak asrama, kolej, u, n org-org dah keja pon semuanya makan megi nie tatkala kesempitan wang tak pon time malas nak keluar membeli makanan.. Aku pon makan jugak..

Sebenarnya megi/mi segera nie diorg salut dengan wax(lilin) untuk menjadikan dia ikal mayang tuh.. So, cara yang selamat korg kenala remove kn wax tuh.. Macam mana? Ok.. Memula, korg rendam megi tuh dalam air yang mendidih.. Tak payahla lama sangat.. Nnt kembang... Korg akan nampak air tuh macam berminyak kn.. Buang air tuh (tapisla megi dl).. Masak air baru sampai mendidih dan masukkan megi.. Agak-agak megi tu da kembang macam korg nk, tutup api.. Bila da air tu tak menggelegak(mendidih) barula masukkan perencah dalam tu dan kacau.. Awat tak masukkan perencah time air mendidih erk? Dalam perencah tu terdapat satu bahan di mana kalau bahan tu larut dalam air yang mendidih (100 C) membuatkan ia jadi toxic..

Pendek jerk entri aku kali nie.. Juz nak berkongsi ilmu.. Kalau ada kesalahan mntk ditegur yerk..

No comments:

Post a Comment